Svatý Florián

Svatý Florián

 

Skočit na: Navigace, Hledání
Vyobrazení svatého Floriána na Floriánské bráně v Krakově

Svatý Florián (Florian von Lorch, Florián z Lorchu) (250 - 304) je katolický svatý, mučedník, jeden ze Čtrnácti svatých pomocníků. První rakouský mučedník a svatý.[1]

Narodil se v Enns, jeho život připadl na období pronásledování křesťanů za císaře Diokleciána. V mládí byl plukovníkem ve vojsku římského císaře v Cetii (dnešní Zeiselmauer v Rakousku). Roku 304 se zastal pronásledovaných křesťanských legionářů, za což byl odsouzen k trestu smrti a 4. května 304 utopen v řece Enže (Enns - tehdy Aniza) na území dnešního Rakouska.

Floriánovo tělo nalezla vdova Valérie. Nad jeho hrobem časem vyrostl kostel a benediktinský klášter, později klášter lateránských kanovníků podle řádu sv. Augustina, který nese název tohoto mučedníka St. Florian.

Socha svatého Floriana ve Valašském Meziříčí
Detail sochy sv. Floriana na těšínském náměstí

Svatý Florián je považován za patrona profesí, které souvisejí s ohněm - hasičů, hutníků, kominíků, hrnčířů či pekařů. V ikonografii je představován obvykle v oblečení římského důstojníka s nádobou na hašení, případně přímo hasící požár. Jeho kult byl značně rozšířen i v českých zemích a jeho sochy se budovaly na ochranu proti požáru.

Katolická církev si jeho památku připomíná 4. května.

Náš tým